Det hände sig vid den tiden  den 29/1 2018 att jag färdades till huvudstaden med tillgängligt tåg för att besöka en nyöppnad fotobutik och bese matningen av fåglar vid strömmen.
Fotobutiken ligger alldeles utan för centralstationen på Vasagatan 16. MMMmm, här finns det att välja på, bara att lätta på plånboken så kan du få den mest proffsiga utrustning. Allt från drönare till fina filmkameran. På stillbilds sidan fanns de mesta presenterat snyggt och åskådligt, även den elektroniska prislappen var lättläst och bar bara alltför höga siffror. Jag köpte ett nytt objektivlock istället för det som försvann för någon vecka sedan. Jag håller mig nog till det lokala vattenhålet även i fortsättningen.
Nu fortsätter färden mot strömmen. På vägen dit fanns lite nya avspärrningar för biltrafik, såna där pelare som kan sänkas om någon ska passera, snöröjare t.ex. Flest var de runt Rosenbad och riksdagshuset.
Man  såg på långt håll var matningen var. Precis här jag var i somras och tog bilderna på truten som slukade en abborre. Nu är det massor av fågel, jag registrerade följande arter: Sothöna, Knölsvan, Sångsvan, Kanadagås, Gräsand, Knipa, Vigg, Gråtrut, Skrattmås, flera arter av unga måsarter / trutar. Så lite landfåglar, såklart Stadsduvan och gråsparven prövade lyckan i matbingen.
Efter knappa timmen återvände jag till Centralen och letade efter en toalett, jösses, de var inte lätt, det var skyltat i taket på hänvisnings skyltar, men plötsligt försvann just den symbolen. Sprang runt säkert i tio minuter innan jag frågade en värd som förmodligen fått frågan 113 gånger i dag. (hördes en lätt suck) När jag kom upp från pendeltunneln fanns det en toa innanför spärren, avgift 5 Kr så skulle värden öppna, fanns ingen värd. På den stora toan jag till slut hittade kostade det 10 Kr. Man kan ju undra vad som gör att priset skiljer sig så?

Till slut var jag redo att beträda den nya avdelningen för pendeltåg, 65 meter ner i underjorden. Det var en kort väntetid på Uppsalatåget som för övrigt numera trafikerar hela sträckan Södertälje – Uppsala via Arlanda, Odenplan, Centralen, Älvsjö och alla andra dj-a stationer däremellan. Mot Uppsala kommer tunneln upp i höjd med Tomteboda.