I dag den 8/1 2018 gjorde jag en längre promenad till Liljekonvaljeholmen där jag obsade något som visade sig vara en kattuggla som ligger platt på en skorsten, utnyttjar därmed värmen från ventilationen. (Den hade senare hasat sig in i skorstenen och var synlig med tubkikare i ett av hålen på sidan.) På vägen dit såg jag även en fasantupp som lugnt promenerade över en gata. Talgoxar och blåmesar fladdrade omkring i trädgårdarna.

Fortsatte efter ett tag promenaden mot Ultuna. På väg dit hörde jag mer än såg en flock gråsiskor. En koltrast välkomnade mig vid södra Ultuna där även en kråka kollade läget. Några gräsänder höll möte utanför en vassrugg. Såg en familj knölsvanar. Här finns några källflöden som frätte på isen underifrån. Även den övergivna träbåten var nu lätt att få närmare bilder på. Passerar Ultuna och fortsätter mot Övre föret och fågeltornet.

När jag närmar mig tornet står där några skådare, de talar om att en utter nyss visat sig vid iskanten, spanar en stund med dem men ingen utter. Dock fick en av dom bild på den. Istället får jag de bilder jag saknat på sångsvan. Ett gäng som samlat sig på andra sidan av föret. Väldigt högt vatten nu.

Jag beslutar mig för att avsluta här och gå till Ultuna och där ta bussen till Gottsunda (hem). När jag kommer i höjd med roddarhuset i Ultuna ser jag något mörkt djur som hoppar fram på gräsmattan, först tänkte jag mink, men den var för stor för mink. Det var Uttern som var på väg söderut, mot Mälaren kanske. Tog några bilder men endast den sista, när uttern hunnit bakom stängslet vid tennisbanan fick jag liite skärpa.

Väl hemma hälsades jag av de två lokala skatorna som verkar ha börjat med förbättringar av boet redan.