TITTUT

 

I dag den 21/10 2017 tog jag mig en promenad istället för cykeltur från Gottsunda till Nedre föret via Liljekonvaljeholmen.
Det första jag såg vid holmen var en fotograf som höll på att lasta sin bil. Jag gick fram och frågade om han sett något intressant ?  Hmm naee jo så kröp det fram att det satt en kattuggla i ett träd vid gamla dansbanan och beskrev bra varifrån man kunde se den. Helt rätt, den gick att finna där, troligen sovandes på sin gren på ugglors vis. Mitt huvud mål för dagen var att gå den 400 m långa spången som går genom vassen mellan Fyrisån och Sunnerstaviken. Kanske kunde jag få se någon liten pippi som har detta som habitat.
Det var väldigt lugnt och tyst förutom några nötskrikor som förde oväsen i skogsbrynet en bit bort. Spången var bra med gott om mötesplatser men bara några snabba små dunbollar som jag inte hann identifiera, här finns möjligheter för obsar till våren.
När jag gått spången och fått några vy bilder fortsatte jag ner mot bryggan i Sunnerstaviken för att säga hej till svanarna och ev. Knipor som kan vara kvar.
Jodå, familjen Svan fanns kvar dock hade en unge tagit sig vidare verkar det som, nu två vuxna och två ungar. Knipor fanns det en del av. De hade nu fått den svart vita dräkten, det var någon som fortfarande hade mer brunt. Sothönsen saknades nu helt.
Dagens observationer var Kattuggla, nötskrika, Knipa, Knölsvan, Gräsand, Kråka, Skata, Pilfink, samt några oidentifierade fjäderfän.