Sunnerstaviken är en liten sjö som ligger i Sunnersta – Uppsala i anslutning till fyrisån. Den finns med i SMHI,s sjölista.  Den ligger i kläm mellan Sunnerstaåsen och bebyggelsen samt fyrisån.

Den heter egentligen Nedre Föret, men den lokala stammen kallar den för Sunnerstaviken.

Dagens väder var strålande solsken och en svalkande nordan. Jag tog en proRingduva i bjarktopp1menad dit och på vägen ner hörde jag många småfåglar, bl.a. Svarthätta, koltrast i mängd, gråsparv, sädesärla, taltrast ? inte säker på tal och dubbeltrast. Ringduva i en björktopp, samt flera oid. läten. Jobbar med inlärning av lätena.
Framme vid sjöns enda brygga riggade jag upp tuben och tog lite dryck för att piggna till lite efter promenaden. Jag placerade alla grejer så de inte skulle åka i sjön och började spaningen. Till min glädje fanns här gott om Sothöns i alla former.

Sothöna...helt enkelt.Sothöna tar sig vatten över huvudet

Även Knipa visade sig vara aktiva, jag fick några bilder på dem.

Knipa på inflygningKnipa lågflyger förbi

Tornseglarna är ena riktigt svåra att få på bild men här ett försök, det var gott om demTornseglare1här. De har troligen många bon i den gamla Sunnersta herrgård med kringbyggnader.
Så har sländorna börjat flyga, såg en i strandvegetationen.

Storskarven höll hela tiden på med vingputsning på en flotte ute i sjön, långt bort i andra änden. Dessutom såg jag på andra sidan en fågel jag tror var skrake, dock inte säker.
Hem färden var tyngre då det blev mycket uppför. Dock hörde jag denna lilla gynnare i ett buskage. Sävsångare